nl en de de de
De open dagen 2025 staan op de site

Presentaties op locatie



De Stichting De IJssellinie biedt naast diverse rondleidingen ook enkele verschillende presentaties, met gebruik van historische foto’s en filmclips. De unieke aspecten van de IJssellinie, zoals de geheimhouding en waterbouwkundige elementen ten tijde van de Koude Oorlog (1950-1968) worden gepresenteerd. De presentaties zijn geschikt ter voorbereiding van een eventuele rondleiding of als vervanging voor mensen die slecht ter been zijn. De lengte van de presentaties zijn 30, 60 en 90 minuten.

Alle presentaties geven het basis verhaal over de IJssellinie. De presentaties worden gegeven door vrijwilligers die volledig gekwalificeerd zijn als gids bij de IJssellinie. Een afspraak voor een presentatie kan op alle tijden gedurende het hele jaar worden gemaakt. Er zijn diverse locaties voor presentaties mogelijk.

De Hospitaal Bunker biedt ruimte voor 20-25 bezoekers en heeft het voordeel dat men de sfeer van een Koude Oorlog bunker goed kan proeven. Ook een voordeel van de Hospitaal Bunker is dat bezoekers direct na de presentatie kunnen beginnen met een rondleiding zonder verder te hoeven reizen.

Presentaties zijn ook op externe locaties mogelijk. Men kan een horecalocatie of een andere gewenste locatie kiezen. Er zijn horecalocaties binnen 30 minuten van de verdedigingswerken waar bezoekers een maaltijd of drankje aan kunnen koppelen. Bezoekers die een presentatie in een horecabedrijf houden moeten zelf alle arrangementen maken met het horecabedrijf en de horeca rekening ook apart betalen. We verzorgen de presentaties ook op een door uw gewenste plaats/locatie. Voor een externe presentatie is, naast de presentatiekosten, er ook een reisvergoeding voor de gids aan verbonden.

TEAM / FAMILIEDAG

Speciale dag voor teams, vrienden of families Bij de IJssellinie is het mogelijk een speciale dag voor teams-, families of vrienden te organiseren. Die dag kan worden samengesteld in overleg met de IJssellinie, email:rondleiding@ijssellinie.nl. We bieden verschillende mogelijkheden aan waarmee u een interessante en boeiende dag in en rond de bunkers van de IJssellinie kunt samenstellen. Zo kan er een presentatie worden geboekt, waarbij u met beeld en geluid wordt verteld wat de IJssellinie betekende in de context van de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor rondleidingen, variërend van een korte – waarbij u de Commandobunker en de Hospitaalbunker kunt bezoeken – tot langere rondleidingen waarbij u onder andere ook het Inlaatwerk en de gevechtsbunkers kunt bekijken. Deze gevechtsbunkers zijn in terpen gebouwd met daarop een platform voor een vierlingmitrailleur of een Bofors-antiluchtdoelkanon kan worden geplaatst. Deze activiteiten kunt u beginnen of afsluiten met een lunch of diner bij brasserie Op Duur bij Den Null of Horecahuis in Boskamp.

meer

ESCAPE ROOM

Ongeveer vier keer per jaar organiseert de IJssellinie een Escaperoom in een van de bunkers, een Escapebunker dus.

De datums voor 2025 zijn  29 & 30 maart, 17 & 18 mei, 16 & 17 augustus en 1 & 2 november.

Per dag is er ruimte voor 4 groepen; de start is om 10.00 / 11.45 / 13.30 / 15.15 uur.

Svp 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn bij de Escapebunker.  

Een deelnemende groep kan maximaal uit zes personen bestaan en krijgt 60 minuten de tijd om de opdracht uit te voeren. Ongeacht het aantal personen betalen de deelnemers 85 euro per groep. Er kan worden geparkeerd op de grote parkeerplaats bij De Haere. Het is ongeveer vijftien minuten lopen naar de Escapebunker. Na betaling volgt via mail de routebeschrijving.

De Ecapebunker is in niet geschikt voor betreding door minder validen.

De Escapebunker boeken en combineren met een rondleiding langs objecten van de IJssellinie? 

klik op: https://www.ijssellinie.nl/rondleiding-samenstellen/ of neem contact op met de coördinator rondleidingen; mail naar: rondleiding@ijssellinie.nl.





meer

Werkstuk

Met trots laat Daan Verburg uit Deventer in de Hospitaalbunker zijn werkstuk over de IJssellinie zien. Daan moest als student aan De Elimschool in Hellendoorn een profielwerkstuk geschiedenis maken. Als onderwerp koos hij de IJssellinie omdat hij eerder in het gebied had rondgewandeld en daarbij de bordjes over de IJssellinie zag. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij kon het onderwerp mooi uitdiepen in zijn werkstuk. Daan verdiepte zich in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de IJssellinie. Samen met een docent bezocht hij met een van onze gidsen de verschillende bunkers en gevechtsopstellingen. Daan werkte alles uit in zijn werkstuk, waarin de IJssellinie van verschillende kanten wordt belicht. Zijn docent was uitermate tevreden over het profielwerkstuk van Daan. Voor het profiel geschiedenis kreeg hij een 9.

meer

Bofors

Een Bofors kanon was voor het eerst sinds jaren weer te zien bij de open dag van de IJssellinie op de Terp. Mogelijk is hij binnenkort bij een open dag bij de Haere bunkers ook weer te bekijken. Zie link https://www.salland1.nl/boforskanon-blijkt-blikvanger/

meer

Voorzitter geridderd

Op dinsdagochtend 26 april werd Jacques Duivenvoorde voorzitter van De IJssellinie op de Gorsselse Heide verrast met een Koninklijke onderscheiding. Jacques is ridder in de orde van Oranje Nassau geworden . Onder het mom van een rondleiding die toch echt door Jacques gegeven moet worden, zo vond de aanvrager Stichting de Gorrselse Heide, had men hem naar de heide gelokt.

meer

Telegraaf vertelt

Over de koude oorlog en dan kom je natuurlijk bij de IJssellinie in Olst uit. De waterlinie die de Russen moest vertragen bij een aanval. Op 12 februari stond daarover een uitgebreid artikel in deze krant. Er wordt ingegaan op de bouw van de vele bunkers en kazematten die uiteindelijk nooit gebruikt werden. En het haalt ook de huidige gespannen situatie tussen Rusland en het Westen ivm Oekraïne aan.

meer

LAACC uit de steigers aug. 2020

Afgelopen maandag zijn de steigers rond de LAACC in Welsum weg gehaald. De bunkers is van buiten in zijn volle oorspronkelijke "glorie" te bekijken. De komende tijd gaan vrijwilligers bezig met de binnenkant en de herinrichting. Intussen worden aan de defsieweg naar de kademuur aan de IJssel meerdere informatie borden geplaatst van wat er heeft gestaan en waarom.

meer

Bosatlas mei 2020

Vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld

In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)

meer

Mijnen ketting/net terug

Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)

meer

Polen en de Koude Oorlog

In de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen. 
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/

meer

Willem's Wonderlijke Wandelingen

Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost

..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:

https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer